Klicka på bilden för att komma till ChiliConCarne:s officiella hemsida!

onsdag 13 januari 2010

Cosplay

På ChiliConCarne kommer det självklart hållas en cosplayuppvisning och en fotografering. Vi kommer även ha en sketchtävling efter cosplayuppvisningen. Om du är ny i konventvärlden kanske du just nu frågar dig cos…wut?

Cosplay är en ihopdragning av orden ”costume” och ”play” och innebär att man ska försöka efterlikna en figur från spel, animer, mangor eller tv-serier; alltså en fiktiv karaktär. Idéen kommer från japan där den har lite annan betydelse, där kan man klä ut sig till en icke-specifierad figur, t.ex. ”medeltidskvinna”, men i västvärlden brukar vi kräva att det är en specifik figur från en serie. Många lägger hundratals timmar på en dräkt, medan vissa gör enklare dräkter som kanske mest är för skojs skull.

I en sketch brukar inte kraven på cosplay-kvalitet vara lika höga, fokus ligger mer på komiken.

Om du vill medverka i cosplaytävlingen på ChiliConCarne så får du vara med i en fotografering och även en uppvisning där du inför publik får visa upp din dräkt. Självklart är du varmt välkommen att cosplaya på konventet utan att delta i tävlingen om du inte har en dräkt som följer reglerna eller helt enkelt inte vill delta. Du får fortfarande vara med i fotograferingen om du vill. Men för de som vill delta finns det regler för att det ska bli rättvist.


Regler för cosplaytävling:

  • Du får gärna ha detaljer i din cosplay (t.ex. skor, smycken) som är köpta, men större delen av dräkten måste du ha gjort själv. Även cosplays gjorda där du modifierat ett klädesplagg är ok.
  • Den figur du efterliknar måste vara en specifik person från en serie, spel eller dylikt. Random ninja 2 eller Neko-flicka 24 får gärna vara med på konventet, men inte i tävlingen.
  • Inga s.k. garderobscosplays, om du drar fram en grön t-shirt, en grön tomteluva och ett plastsvärd får du inte tävla som Link. Försök hålla en viss nivå av kvalitet.
  • Cosplay på ChiliConCarne begränsas inte till japanska serier, vill du klä ut dig till Sokka från den amerikanska serien Avatar, Mumintrollet eller Jesus är helt ok (bara ni aktar er för arga mumintrollsälskande bibelmänniskor).
  • Vi välkomnar båda nya och erfarna cosplayare, en cosplay som använts på ett annat konvent får användas i vår tävling också.
  • Ta med dig en referensbild på den figur du ska efterlikna.


Regler för cosplaysketchtävling:
  • Både de som är med i cosplaytävlingen och de som inte är det får delta.
  • Din dräkt får vara helt köpt eller gjord av någon annan.
  • Här får en eller annan Neko-flicka 2.0 smyga in. Bara de flesta karaktärerna är från serier.
  • Gå inte över 7 min. Vi petar inte på sekunder, men håll er runt där som max.
  • Får ni plats på scen så får ni vara med. Ingen begränsning på antalet medlemmar per grupp.


Om du har några funderingar om din dräkt får vara med eller någon fråga i allmänhet, tveka inte att kontakta oss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar